Lomaile Lempäälässä - Kulttuuria, luontoa, mökkeilyä ja shoppailua - niistä on oikea kesä tehty!

Kävijämäärien perusteella useimmat Lempäälään saapuvat suuntaavat ensin Ideaparkiin. Eikä se ole mikään ihme! Liikekaupungin loistavat ostosmahdollisuudet, tapahtumat, kahvilat ja ravintolat tarjoavat koko perheelle valikoimaa ja ajanvietettä.

Lempäälässä on matkailijoille monia kiinnostavia kohteita. Historia on parhaiten aistittavissa Kuokkalan Museoraitilla, vehreän puiston ympäröimässä Villa Hakkarin kartanossa sekä Kuokkalankosken rantojen rehevässä luonnossa. Kuokkalan alue tarjoaa mm. tapahtumia, kesäteatteria, arboretumin, elämyspalveluita ja ruokanautintoja.Lempäälän keskustassa sijaitsee myös upea maamerkki, 1500-luvulta peräisin oleva harmaakivikirkko, Pyhän Birgitan kirkko. Saman pyhimyksen mukaan on nimetty myös Lempäälän luontomatkailun helmi, Birgitan polku.

Vesistö ja luonto ovat lähellä, oletpa sitten missä päin Lempäälää tahansa. Lempäälä tarjoaakin hyvät mahdollisuudet myös melontaan ja kalastukseen. (Kuva: Myllyvainion kuhat)

Lämpimästi tervetuloa Lempäälään!  

Lue lisää Lempäälän matkailuesitteestä alla olevista linkeistä:

Suomi
English
русский

Lempäälän kesä 2015 tarjoaa satunnaiselle matkailijalle huiman määrä hyviä palveluja, jotka tuotetaan paikallisesti yrittäjä-, harrastaja- ja julkisin voimin.

Yksi ylitse muiden matkailukohde on tietysti Ideapark. Ja mitä huonommat säät, sen varmemmin turisti löytää tiensä liikekaupungin katetuille ostoskaduille. Tarjontaa on huonekaluista kalastusvälineisiin ja päivittäistavaroista design-muotiliikkeisiin ja putiikkeihin. Alennusmyynnit ja suuri outlet-alue sopivat hintatietoisille.

Funpark-sisähuvipuisto ei ole ollenkaan hullumpi kolealla säällä. Funparkissa ja Hoplopissa viihtyvät kaikenikäiset erilaisissa vekottimissa, ja sen jälkeen maistuu ruoka. Ideaparkin ravintolamaailmaan kuuluu lähes 20 erilaista kahvilaa ja ravintolaa.

Muitakin ostos- ja nähtävyyskohteita Lempäälästä löytyy. Kanavanvartijan talossa on maalauksia ja paperitöitä esittelevä galleria, vapaa pääsy heinäkuussa joka päivä 12-18 . Taitokeskus Vanhalla asemalla esillä käsityö- ja Lempäälä-tuotteiden myyntinäyttely sekä Lempäälän matkailuinfo, maanantaisin 12-17, ti-to 9-17 ja perjantaisin 9-15. Ateljee Alla Vaahteran myy huovutettuja seinävaatteita ja hattuja Saarikunnassa, avoinna sopimuksen mukaan. Perinteinen Kuokkalan museoraitti on avoinna elokuun loppuun tiistaista sunnuntaihin 11 – 17. 

Ravintola Villa Hakkarin kaunista miljöötä ja korkeatasoisia palveluja suosivat mm. hääjuhlijat. Toukokuusta alkaen se on auki myös lounasaikaan ja torstaista lauantaihin iltayhdeksään. Vaihmalan Hovin kesään kuuluvat myös häät ja muut sukujuhlat, mutta tilaa on Bistro Kynsilaukka -ravintolan laajennuksen myötä satunnaisille poikkeajillekin. Vierasvenelaituri on pidetty ja palvelut pelaavat. Päiväkävijälle on tarjolla Spa-osasto sekä sisustus-, lahjatuote- ja vaatetusmyymälä Putiikki. Vaihmalan Hovi on avoinna joka päivä. Läheisellä Hiisi-golfissa Farmi-kentällä voi golfata tai harjoitella uudella, upealla rangella. 

Markkinameininkiä ja vakavampia harrasteita

Hakkarin kartanon puistossa seikkailevat Kolme muskettisoturia Lempäälän Nuorisoseuran 120-vuotisjuhlanäytelmässä. Koko perheelle sopivan klassikon nimirooleissa ovat miekkailun aktiiviharrastajat.

Kuokkalankosken markkinat järjestetään 24. kerran lauantaina 18.7.2015 Villa Hakkarin piha-alueella. Markkinahumussa ovat mukana perinteiset tukkilaiset ja tangokuninkaalliset. Ilta jatkuu tansseilla Mansikin kammarissa puoleen yöhön saakka. Nurmen lavalla tanssitaan perjantai-iltaisin toukokuulta aina syyskuun alkuun. Maankuuluissa lavatansseissa esiintyvät huippuartistit.

Majoittujille Lempäälässä on tarjolla lomamökkejä, mm. Mikkolan lomamökit, Mantereen maatilamatkailu, Laurilan Lomamökit, Priikoolin lomamökit ja Ulasen Lomamökit, aamiaismajoitusta esim. Kärppälän Rusthollissa ja hotellitason huoneita Vaihmalan Hovissa. Karavaanareille on paikkoja Ideaparkissa, Pirkanhovissa ja Vaihmalan Hovissa. Majoitusta kannattaa kysyä lyhyelläkin varoitusajalla, sillä tilanne elää koko ajan. Lisätietoja löytyy netistä Lempäälän matkailusivujen kautta.

Birgitan polku on saavuttanut hyvän tunnettuuden ja vaeltajia tulee ulkomaita myöden. Retkeilijöille on polun varrella kahdeksan nuotiopaikkaa, yksi kota, kolme laavua ja kaksi laavukämppää eli kotusta. Birgitan polun karttaesite löytyy netistä suomen ja englannin kielisenä ja sitä on jaossa infopisteissä. Birgitan polkuun kuuluu myös esteettömiä kohteita, Saarikonmäen laavu Hakkarissa ja Vähä-Kausjärven laavukota. Birgitan polun maisemiin voit tutustua netissä audiovisuaalisen elämyskartan avulla.

Lempäälässä on kaksi lintutornia, Pirkanmaan monipuolisimmalla lintujärvellä, Ahtialanjärvellä sekä  Pyhällönvuorella Mattilassa. Ahtialan lenkki on perinnetie, jossa Lempäälän matkailuoppaat järjestävät pari kertaa kesässä opastetun muinaispyöräretken

Pyhän Birgitan kirkko Lempäälän keskustassa on yli 500-vuotias harmaakivinen maamerkki. Kirkkoa pitää avoinna opas koko kesän maanantaista perjantaihin klo 10 – 16. Kirkkomaalla on useiden merkkihenkilöiden viimeinen leposija. Näihin voi tutustua opastetusti hautausmaakierroksilla. Lempäälän opastettuja paikalliskierroksia ryhmille tehdään teemojen ja toiveiden mukaan räätälöiden. Teemaopastuksia on mm. Birgitan jalanjäljillä. Oppaiden palveluja voi tiedustella Lempäälän Kehityksestä.

Lempäälä soi -tapahtumaa vietetään 17. kerran kurssien ja konserttien merkeissä. Viulu-, oopperalaulu-, vanhamusiikki- ja huilukurssien solisti- ja päätöskonsertteja pidetään Lempäälän kirkossa, seurakuntatalossa ja lukiolla. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman verkkosivulta.

Polttarit ja muut happeningit

Lempäälässä on helppo järjestää hauskoja tapahtumia niin kavereille kuin yritysvieraillekin. Tarjolla on monenlaisia elämyksiä: koskikelluntaa, köysirata, jousiammuntaa, segway, gyroskooppi, frisbee-golf, värikuula-ammuntaa, melontaa, vain mielikuvitus rajana. Saunomaan pääsee savusaunaan, saunalautalle tai vaikkapa telttasaunaan. Useiden saunojen yhteydessä on myös kylpytynnyreitä ja jopa porealtaita. Ohjelmapalveluyrityksiä ovat mm. Ecoscout, Kolmen Sports, Piellokas, Team Koskikellujat ja Vihreä Polku. Ratsastuspalveluja tarjoavat Lempäälän Ratsastuskoulu Ratsuniitty ja Pelto-Einolan ratsutila.

Lempäälän Luontaiskylpylässä voi nauttia perinteikkäistä, uotilaisista vesihoidoista ja majoittua mukavasti joko täysihoidossa tai aamiaismajoituksessa. Vuodesta 1926 toiminut kylpylässä on semivegetaristinen ruokavalio, ja siellä voi myös paastota. Sadun hoitosauna puolestaan tarjoaa erilaisia hierontoja ja hoitoja sekä hyvinvointiteemailtoja.

Kalastus on paitsi suosittu harrastus, myös hieno ohjelmanumero. Kalastusoppaat, mm. Go Fishing -Kalastusmatkat, järjestävät erilaisia retkiä täyden palvelun periaatteella, ja oppaan kanssa retkelle uskaltaa lähteä kokematonkin. Pirkanmaan suosituin koskikalastusalue Kuokkalankoski-Herralankoski antaa upeat puitteet napata isojakin saaliita. Kosken partaalla on myös viihtyisä kota, jota voi vuokrata.

Vesistömatkailijoille Lempäälässä on vierasvenesatama Myllyranta kanavan alapuolella, kirkon kupeessa. Lempäälän Kanava on hieno nähtävyys etenkin sulutusten aikaan. Hopealinjan vesibussi kulkee keskiviikkoisin ja perjantaisin Tampereelta Hämeenlinnaan, pysähtyen Lempäälän kanavalla klo 12.15 ja Hämeenlinnasta Tampereelle, Lempäälässä klo 17.10. Risteilymatkan voi tehdä esimerkiksi Visavuoreen iltapäiväretkenä. Tampereen suuntaan matkan voi yhdistää bussiretkeen ja Hämeenlinnasta Lempäälään pääsee näppärästi takaisin junalla

Kun helle yllättää voi pulahtaa virkistäytymään Lempäälän useilla uimarannoilla. Lempoisten uimala on ns. EU-ranta, jossa on rantavalvoja ja pukukopit avoinna päivittäin elokuun 10. päivään klo 17 – 20. Lisäksi Lempäälässä on kuusi pienempää uimarantaa.

Sokerina pohjalla voi ulkomaiselle vieraalle esitellä suomalaisten kesäpuuhista eksoottisimman: matonpesun ulkosalla. Lempäälässä on avoinna kahdeksan kunnallista , kaikissa hyvät altaat, kuivatuspaikat ja jätevesihuolto sekä osassa myös mankeli.

Lempäälässä on kesälläkin liikettä ja elämää!

Lisätietoja Lempäälän Kehitys Oy - 040 667 0981 - matkailu@lempaala.fi

 

Ideapark
Ensimetri