Birgitan polku

Lempäälän Birgitan polku on ympyränmuotoinen retkeilyreitti kauniissa järvi- ja metsämaisemissa. Birgitan polulla on n. 50 km merkittyä patikointireittiä ja se valittiin Suomen vuoden 2006 Retkikohteeksi.

Birgitan polku tarjoaa hyvät puitteet pienestä kävelylenkistä aina pitkään vaellukseen asti. Matkan varrella on runsaasti tauko- ja nuotiopaikkoja sekä kotia ja laavuja yöpyjiä varten. Birgitan Polku kulkee pääosin yksityisissä talousmetsissä, joissa tehdään myös metsänhoitotoimenpiteitä.

Birgitan Polun vaihtelevassa luontomaisemassa metsät aukevat välillä laajoihin järvenselkänäkymiin. Lähtöpaikan ja reitin pituuden voi valita oman mielen mukaan. Nimensä polku on saanut Lempäälän upean maamerkin, yli 500 vuotta vanhan, Pyhän Birgitan kirkon mukaan.

Reitillä ei ole talvikunnossapitoa, mutta puuhuolto ja roskien tyhjennys pyritään järjestämään keliolosuhteiden salliessa myös talvikautena. Osa reitistä (erityisesti Hakkarin ja Kuljun alueella) kunnostetaan talvella hiihtoladuksi, jolla liikkumista jalan tulee välttää. 

Miten päästä Birgitan polulle?

Polku poikkeaa myös lähelle asutusta, joten matkaan on helppo lähteä tulitpa sitten bussilla, junalla tai henkilöautolla. Parhaiten polulle pääset Tampereen suunnasta joko Vuoreksen bussilla nro 5 (Vuoreskeskuksen pysäkki josta muutamien kilometrien matka Kirskaanniemeen) tai Sääksjärven pysäkiltä (mm. linjat numero 52 ja 53 (lisätietoja Valkeakosken liikenteen sivuilta) sekä linja 50 ( lisätietoja Tampereen joukkoliikenteen sivuilta), josta pääset vaikkapa Kaita- ja Ammejärven laavupaikoille. Polku on viitoitettu keltaisin nauhoin ja maalatuin merkein, joita on laitettu mm. puiden ja tolppien ympärille. Polulle voi ottaa mukaan koirankin, mutta se on pidettävä kytkettynä. 

Saarikonmäen laavu

Erilaiset ryhmät, kuten päiväkotilapset, alaluokkalaiset, pyörätuolia käyttävät jne. eivät usein voi matkan pituuden vuoksi käyttää po. reittiä kokonaisuudessaan. Samoin ryhmien huolto- ja ruokajärjestelyt
vaativat usein kuljetuksen. Tämän vuoksi metsäautotiellä olevan portin aukaisemista varten tulee noutaa avain lainaksi.

Laavulle reitti Hakkarin liikuntakeskuksesta kulkee opastettua reittiä noudattaen. Tätä reittiä toivotaan käytettävän laavulle patikoitaessa.

Avain saatavissa:
* arkipäivisin 8.30 - 15.30 kunnan palvelupisteestä Tampereentie 8, puh.  040 133 7300 (Huom. suljettu heinäkuun, jolloin palvelee Lempäälän Kehitys Oy / matkailu, puh. 050 383 9068 )
* iltaisin ja viikonloppuisin Hakkarin Urheiluhallista Ahertajantie 3, puh. 050 383 9626 . 

Ennen avaimen noutamista on hyvä varmistaa avainvaraus puhelinsoitolla avaimen noutopaikoista yllä olevista puhelinnumeroista.

Lisätietoja Birgitan polun käyttöön ja huoltoon liittyvissä asioissa p. 050 383 9765.

Birgitan polulla ei ole talvikunnossapitoa ja osa reiteistä kunnostetaan hiihtoladuiksi, joilla liikkuminen hiihtokautena muutoin kuin hiihtämällä on kielletty. Lisätietoa latukartasta.

Birgitan polun sähköisen karttaesitteeseen  löydät alla olevista linkeistä.

Birgitan polku

In English:

Birgitta Trail brochure


Ideapark
Ensimetri