Hallin ylätasanteella pyörii kaksi uutta betonimyllyä

Hallin ylätasanteella pyörii kaksi uutta betonimyllyä

Yritystarina: Betonimyllyt pyörivät Lempäälän Marjamäessä

4.4.2017

Paikka, paikka, paikka
– siinä ne kolme tärkeintä syytä sijoittua Lempäälän Marjamäkeen, mainitsee rakennusinsinööri Pertti Telkki Suoraman Elementti Oy:n rakennustyömaalla.

Perinteiseen tapaan aluksi yli 40 vuotta sitten rakennusliike Havian omaksi betonielementtitehtaaksi syntyneen yhtiön osti Rainer Semilä 1990-luvun lopussa. Näin syntyi perheyhtiö, joka sai nimensä sijainnin mukaan. Kokenut rakennusalan moniosaaja Telkki tuli yhtiöön vuonna 2012 hoitamaan projekteja, mutta kun ne hommat oli saatu kuntoon, jäi hän suunnittelemaan uutta tehdasta. Vanha tehdas oli käynyt jo kapasiteetiltaan pieneksi. Reilu vuosi hankittiin rahoitusta ja etsittiin sopivaa paikkaa. Kangasalan Suoramalla ei ollut laajennusmahdollisuutta.

- Sitten tapasin Lempäälän Kehityksen Kari Löytyn, joka etsi meille tämän paikan Marjamäessä, Hulikanperällä, kertoo Telkki. Kun tulimme tähän tontin kulmalle, se napsahti heti. Tämä on meille sopivan kokoinen ja ennen kaikkea sijainti on loistava. Tässä ollaan jo 15 minuuttia lähempänä pääkaupunkiseutua. Moottoritielle meiltä on 5 minuuttia, Tampere on hyvässä haarukassa ja Jyväskyläänkin on hyvä yhteys.

Samalla Telkki tulee luetelleeksi Suomen tämänhetkiset kasvualueet. Ne ovat Suoraman Eementti Oy:n päämarkkinat. Yhtiö on erikoistunut julkisivu- ja väliseinäelementteihin, kuten vahvaa osaamista vaativiin valkobetoni- ja tiilijulkisivupintoihin. Uuden tehtaan tuotantolinjoille tulee ensivaiheessa 13 valupöytää, ja kaksi betonimyllyä on jo pyörimässä. Tontilla on varaa laajentua vielä tuplasti, koko alueen pohjatyöt on jo tehty.

- Ajatuksena oli, että laman aikana kannattaa investoida. Nyt markkinat vetävät, ja olemme myyneet jo joulukuun toimituksia. Uudelta tehtaalta käynnistyvät ensimmäiset toimitukset maalis-huhtikuussa. Täydessä vauhdissa tuotanto on tämän vuoden aikana.

Pertti Telkki luonnehtii yhtiön toimintaa puhtaaksi logistiikaksi. He ovat suunnitelleet ja rakennuttaneet tehtaan alusta loppuun itse, yhtiö pääurakoitsijana toimien. Aliurakoitsijoilta on ostettu työvoima, hanke on toteutettu kokonaisuudessaan tuntityönä. 70-vuotiaan insinöörin 45 vuoden rakennusalan kokemus on hyötykäytössä.

- Eihän näin kukaan enää nykyisin tee, Telkki sanoo. Tällä tavalla toimien olemme saaneet kuitenkin rahat riittämään. Kokonaisinvestointi on kolmen – neljän miljoonan euron luokkaa.

Lempäälässä kaikki sujuu mallikkaasti. Tärkeä on ollut Lempäälän Kehityksen osuus.

- Viranomaisten kanssa on pärjätty hyvin. Lempäälän kunta on vienyt asioita eteenpäin nopeasti, jopa nopeammin kuin minä, ja se on jo paljon se, myhäilee Telkki.

Tuotantotiloissa ei vielä ole kaikki valmista, mutta samaan aikaan tehtaassa pyörii jo Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksen kurssi tutustuen ja harjoitellen elementtien tekoa. Kaikkiaan uusi tehdas tulee työllistämään 20 - 25 henkilöä. Suoramalla jatkuu tuotanto kuten tähänkin saakka, kokonaisvahvuus siellä on noin 30 työntekijää.

Uudet tilat ja koneet ovat nykyaikaiset ja käytännöllisiksi suunnitellut, mutta reseptit ovat vanhat.

- Ei tämä mitään IT-teknologiaa ole, vaikka tekniikkaa hyväksi käytetäänkin. Paras resepti betonille löytyy edelleen Lauri Viidan Betonimylläristä: soraa, sementtiä ja vettä. Hain kirjastosta sen kirjan ja otan siitä kopion tuonne valvomon seinälle, naurahtaa Telkki.

Hän sanoo viettävänsä mielellään leppoisia eläkepäiviä työn touhussa, eikä lupaa lopettaa työntekoa tämänkään projektin jälkeen.

- Sitten katsotaan taas jotakin uutta. Niin kauan kuin fysiikka kestää jatkan, sanoo Telkki ja heilauttaa kättä reippaaksi tervehdykseksi.

« Takaisin

Ideapark
Ensimetri