Onnea tulevaan!
Asennetta
kaikille ammattiin valmistuneille!

Jo joutui armas aika - onnea ammattiin valmistuneille!

4.6.2018

Työelämän edustajan puhe Lempäälän Tredun vasta valmistuneille Virta-kampuksen kevätjuhlassa 1.6.2018

Jo joutui armas aika lauletaan viikonloppuna monessa paikassa. Koululaiset ja opettajatkin tarkoittavat sillä usein vapaata, kesälomaa, kun voi laulaa Junnu Vainion sanoin ”käyn ahonlaitaa, minä ilman paitaa, ei estä kukaan, kun matkaa teen” tai JVG:n parin vuoden takaisessa kesäbiisissä ”Mut mä nautin mun laiffist, Ku pääsen tääl kulkurina vetelee” 

Ammattiin valmistuvilla tuo armas aika kuitenkin toivottavasti tarkoittaa ihan muuta: puurtaminen koulun penkillä päättyy ja työelämän ovat avautuvat. Tänään valmistuville työmarkkinat ovat otollisemmat kuin vuosiin. Lempäälän ja Tampereen seudun kuntien työmarkkinakokeilu on tuottanut hyviä tuloksia. Työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut nopeasti ja nyt yritykset jopa kilpailevat parhaista työntekijöistä. Tredun yrityskoordinaattorin sanojen mukaan ”nyt valmistuvilla on historiallisen hyvät mahdollisuudet työllistyä”.

Ensimmäisen työpaikan saaminen ei aina ole helppoa. Koulutusta, erityisesti toisella asteella, onkin uudistettu työelämälähtöisemmäksi. Tavoitteena on, että jokainen valmistuva opiskelija on saanut tehdä osan opinnoistaan yrityksissä ja ”oikeissa töissä”. Tämä on huikea muutos siihen aikaan, kun itse opiskelin ja valmistuin. Toisaalta silloin oli toki helpompaa saada kesätöitä ja sitä kautta edes jotakin kokemusta työelämästä.

Olen työurani aikana ohjannut ja opastanut lähes sataa harjoittelijaa, opiskelijaa, opinnäytetyön tekijää ja työssäoppijaa ja rekrytoinut ja perehdyttänyt kymmeniä uusia työntekijöitä tehtäviinsä. Valtaosaltaan prosessit ovat olleet onnistuneita. Ja kaikkien näiden kohdalla on yksi onnistumisen edellytys noussut ylitse muiden. Työntekijän oma motivaatio. Sitä ei voi korvata millään muulla.

Sinä valmistuva nuori, jos olet reipas, oma-aloitteinen, yhteistyökykyinen ja motivoitunut ja sinulla on halu onnistua työssäsi, tulet varmasti menestymään. Vankka ammattikoulutus ja -tutkinto ovat hyvä pohja, jolle rakentaa. Mutta jokaisessa yrityksessä, työpaikassa ja työtehtävässä joudut kuitenkin aloittamaan alusta. Silloin tarvitaan asennetta!

Kukaan ei ole täydellinen, virheitä tulee kaikille ja niitä pitääkin tehdä, sillä niistä opitaan. Mutta jos pelkää tarttua toimeen, odottaa, että se kuuluisa ”joku muu” hoitaa homman, ei varmasti tule menestymään. Yksi mahdollisuus valmistuvalle on yrittäjyys. Uudet yrittäjyyden muodot, osuuskunta- ja kevytyrittäjyys madaltavat ensiaskeliaan ottavan yrittäjän polkua. Paljon opastusta, tukea, jopa strattirahoitusta on tarjolla. Lempäälässä mm. Lempäälän Kehityksen, Ensimetrin ja Työllisyyspalvelujen kautta pääsee liikkeelle. Ammattitutkintoihinkin onneksi sisältyy nykyisin myös yrittäjyyden opetusta ja NY-nuoret yritykset tarjoavat konkreettisen harjoittelumahdollisuuden. Tärkeintä yrittäjän polullakin on kuitenkin ryhtyä toimeen ja ottaa ensimmäinen askel.

Haluan lämpimästi onnitella teitä, valmistuvat ammattilaiset. Olette jo pitkällä elämänmittaisella polullanne. Jatkakaa innolla ja valoisalla mielellä eteenpäin.

Tarttukaa haasteisiin, antakaa elämän kantaa, sillä asenne ratkaisee aina!

------------------------

Lisätietoja: Elina Kivi, Lempäälän Kehitys Oy, 0406670981

« Takaisin

Ideapark
Ensimetri