Teos sijoittuu kauniiseen rantamaisemaan

Teos sijoittuu kauniiseen rantamaisemaan

Talkooporukassa Kaisa Annala (vas.) ja Nina Pukka

Talkooporukassa Kaisa Annala (vas.) ja Nina Pukka

Talkoissa mukana Katri Kuumola

Talkoissa mukana Katri Kuumola

Työryhmän pj. Tuula Petäkoski-Hult

Työryhmän pj. Tuula Petäkoski-Hult

Työryhmän jäsen Maija Villanen täyttää risukehää

Työryhmän jäsen Maija Villanen täyttää risukehää

Hanketalkoot tuottivat Suomi 100 -ympäristöteoksen

21.6.2017

Moni Myllyrannan ja Uotintien välisellä rantapolulla lenkkeillyt ohikulkija hieraisi silmiään Terveyskeskuksen rinteen kohdalla, kun talkoolaiset ahkeroivat kaatosateessa tiistaina 20. kesäkuuta.

Sateisesta säästä huolimatta tolppa toisensa jälkeen iskettiin määrätietoisesti maahan. Työn edetessä osa väestä keräili risuja ja oksia tolppien muodostamien kehien väliin. Muutaman tunnin kuluessa rantapolun varteen nousi ympäristötaideteos, lahokehä luonnonmateriaaleista. Kehä on kolmiosainen ja muodostaa numerot 100. Kesän kuluessa lahokehää viimeistellään ja lopuksi istutetaan kukkia 100-vuotiaan itsenäisen Suomen kunniaksi.

Nykytrendi ympäristösuunnittelussa on etsiä ekologisia ratkaisuja ja pyrkiä edistämään luonnon monimuotoisuutta. Ulkomailla luonnon monimuotoisuutta on jo pitkään edistetty muun muassa jättämällä puumateriaalia lahoamaan jopa koristeellisiin pihoihin. Suomessakin asiaan on vähitellen herätty ja lahopuutarhoja on alettu perustaa yksityispihoihin ja jopa kaupunkeihin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Porin lahopuutarha, josta Kaisa Annala sai idean Suomi 100 - ympäristötaideteokseen.Kaisa Annala (vas.) ja Lekitekin Nina Pukka iskevät tukitolppia kehään.

- Mikäli lahokehän tai aidanteen rakentaa omaan pihaan, myös tukitolpat kannattaa tehdä karsintapuusta, eikä sidontaa yleensä välttämättä tarvita. Suomi 100 -teoksessa halusimme varmistaa rakenteen kasassa pysymisen ja teimme hieman jykevämmän tuennan. Toivottavasti rakennelma säästyy ilkivallalta ja saa lahota rauhassa paikallaan, kommentoi Kaisa Annala, rakennetun ympäristön suunnitteluhortonomiopiskelija.

- Samalla ranta-alueen raivausurakassa syntynyt raivausjäte saatiin hyötykäyttöön. Hienoa, että hanketyöryhmä, Lempäälän kunta ja Lekitek Oy taitavine työntekijöineen innostuivat toteuttamaan suunnitelmaani, Annala iloitsi.

Katri Kuumola oli yksi sadetta uhmanneista kuntalaisista. Hän lähti osittain uteliaisuudesta katsomaan, minkälaista ympäristötaidetta rantaan rakennetaan.
- Sää olisi voinut olla parempikin, mutta on mielenkiintoista olla mukana tekemässä uudenlaista taideteosta, totesi hän työn touhussa.


Talkoisiin osallistui myös Tuula Petäkoski-Hult, Koe ja viihdy rannassa -hanketoimikunnan puheenjohtaja. 
- Lahokehä sopii hyvin juhlavuoden taideteokseksi. Hanketyössä on tavoitteena saada hyödynnettyä ranta-aluetta paremmin koko kuntakeskuksen viihtyvyyttä ajatellen, summasi Petäkoski-Hult.Myös työryhmän jäsen Maija Villanen ehti mukaan talkoisiin.

Lisätietoja:
Lempäälän Kehitys Oy, Koe ja viihdy rannassa -hanke, Elina Kivi, elina.kivi(at)lempaala.fi, p. 040 667 0981

« Takaisin

Ideapark
Ensimetri