Yritystarinat

Apukauppa – apuvälineitä joka tilanteeseen

Oman äidin hoitotyössä Eeva Laakso huomasi, kuinka paljon pienilläkin apuvälineillä voi helpottaa ikääntyvän, vajaakuntoisen tai liikuntarajoitteisen arkea. Auttamisen halusta ja ideasta syntyi Apukauppa.

Kukkakauppiaasta apukauppiaaksi

Apukauppa on toiminut vajaan vuoden ja se on T:mi PelaQuun aputoiminimi. Yrityksellä on taustaa kuitenkin jo liki kaksikymmentä vuotta mm. kukkakauppana ja siihen viittaa toiminimikin. Yrittäjä Eeva Laakso oli neljä vuotta kotiäitinä, mutta sitten tuli sopiva hetki ja elämäntilanne käynnistää oma yritys uudelleen.
- Haluan auttaa ja tuoda oman kokemukseni ja osaamiseni kautta helpotusta kaikkien meidän arkeen. Kun äitini sairauden myötä näin olosuhteet hoitokodissa, se pani ajattelemaan, mikä auttaisi hoitajia muistisairaan hoidossa, muistelee Laakso mietteitään.

 Apukauppa.fi löytyy verkosta. Lempäälästä käsin toimitaan koko Suomen alueella ja palvellaan kaikkia asiakasryhmiä.
- Käymme paljon hoitokodeissa, sotealan yhdistyksissä ja yksityisissä kodeissakin. Autamme kertomalla mahdollisuuksista ja havainnoimalla tilannetta. Katsastamme, mitä esimerkiksi liikuntarajoitteisen kodissa tarvittaisiin, kertoo Laakso. Apukaupan verkkosivuilta löytyykin puhelinnumero ja lupaus: Ollaan yhteydessä - Mikään kysymyksesi ei ole meille liian vähäpätöinen! 

- Meillä on yleensä myös mukana tuotteita. Aina ei tarvitse olla isokaan väline, joka tuo suuren avun hoitohenkilökunnalle, omaiselle tai kotona asuvalle, joka haluaa selviytyä arjesta yksin. Löytyy apua pukeutumiseen, liikkumiseen, makuuhuoneeseen, keittiöön, kylpyhuoneeseen, kertoo Laakso. Hän esittelee kävelykepin, joka taittuu kätevästi vaikka teatteriretkelle käsilaukkuun. Siinä on lisävarusteina pidike, jolla sen voi asettaa esim. pankissa tai kahvilassa pöydänreunalle, ja heijastin sekä näin talvisaikaan ajankohtainen jääpiikki, jonka saa kätevästi piiloon. Eikä siinä vielä kaikki: kävelykeppiä löytyy eri väreissä, tyylikkäänä harmaana tai vaikka iloisen kukallisena.

Oma maahantuonti tuo kilpailukykyä

Apukauppa edustaa tällä hetkellä yli kymmentä eri apuvälinealan johtavaa yritystä. Uusia tuotteita etsitään jatkuvasti messuilta, pääosin Keski-Euroopasta.
- Kotimaassa on hyvin vähän tuotantoa. Ranskassa, Hollannissa ja Saksassa ollaan tällä alalla pidemmällä. Mutta oma maahantuonti takaa meille tehokkuuden. Pieni organisaatio ja alhaiset kustannukset ovat valttimme.

- Kehitys apuvälinealalla on valtavan nopeaa ja jatkuvasti tulee uusia ja toimivampia tuotteita. Huipputuote meillä on rollaattori, joka on kevyt ja taittuu kätevästi kasaan. On istuin ja selkätukikin, eli siinä voi hetken levähtää ja jatkaa taas matkaa, esittelee Eeva Laakso. Hintakaan ei ole enää este. Toki vuokraamosta voi saada käyttöön apuvälineen, mutta moni haluaa satsata omaan. Esimerkiksi wc-koroke on sellainen tuote ja maksaa noin 40 euroa. Kilpailua alalla on, mutta kun kotihoito lisääntyy, myös tarpeita on entistä enemmän. Viime syksyn apuvälinemessuilla meillä kävi osastolla aivan valtaisa kuhina, kertoo Laakso.

Hankintaseminaariin mukaan

Kysymykseen julkisen sektorin ja oman kunnan hankinnoista Laakso toteaa, että olisi hyvä, jos kilpailutuksia ei niputettaisi liian suuriksi kokonaisuuksiksi ja annettaisiin myös pienille yrityksille menestymisen mahdollisuus. Hankkimalla tuotteet oman kunnan yrittäjältä luodaan työpaikkoja ja veroeurot pysyvät omassa kunnassa.Hyvä olisi myös hankintojen keskittäminen kotikuntaan, mikäli mahdollista.

- Oman kunnan terveyskeskuksessa olemme saaneet käydä esittelemässä tuotteita ja saaneet hyvän vastaanoton. Lempäälän hankintaseminaari tukee kaikkia paikallisia yrittäjiä ja tulee tarpeeseen, toteaa Laakso.

 Tulevaisuuden suunnitelmissa on liikkeen ja varaston laajentaminen sekä henkilökunnan palkkaaminen. Tällä hetkellä Apukauppa työllistää Eeva Laakson ja toimii Lempäälän Pyhällössä, kauniissa maalaismaisemassa, omakotitalossa.
- Minulla oli yrittämisestä kokemusta ja positiivinen käsitys. Käynnistysvaiheessa sain starttirahaa. Kaikki on sujunut hyvin, odotuksien mukaan, summaa iloinen apukauppias Eeva Laakso.

 

Ideapark
Ensimetri